slogan

Νέα - Δελτία Τύπου

Βιώσιμη χρηματοδότηση: Η Επιτροπή ξεκινά διαβούλευση σχετικά με την ανανεωμένη στρατηγική για τη βιώσιμη χρηματοδότηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαβούλευση σχετικά με την ανανεωμένη στρατηγική της για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

Η εν λόγω στρατηγική εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στις γενικότερες προσπάθειες της Επιτροπής για μια βιώσιμη και ανθεκτική οικονομική ανάκαμψη μετά την έξαρση του κορονοϊού. Στόχος της διαβούλευσης είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις που θα συνεισφέρουν στις εργασίες της Επιτροπής για την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε βιώσιμα έργα.

Η συνεχιζόμενη έξαρση του κορονοϊού αναδεικνύει την ανάγκη να ενισχυθεί η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα των οικονομιών μας στο μέλλον. Η ανανεωμένη στρατηγική θα βασιστεί σε προηγούμενες πρωτοβουλίες και εκθέσεις, όπως το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης του 2018 και οι εκθέσεις της ομάδας τεχνικών εμπειρογνωμόνων για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

Στόχος της Επιτροπής είναι η ανανεωμένη στρατηγική για τη βιώσιμη χρηματοδότηση να εγκριθεί μέσα το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Περισσότερα: Βιώσιμη χρηματοδότηση: Η Επιτροπή...

Κορονοϊός: Η Επιτροπή ξεκινάει τις εργασίες της νέας ειδικής ομάδας για την επιβολή των κανόνων της ενιαίας αγοράς με στόχο την άρση των περιορισμών στην ενιαία αγορά

Η Επιτροπή συγκάλεσε την πρώτη συνεδρίαση με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της νέας ειδικής ομάδας για την επιβολή των κανόνων της ενιαίας αγοράς.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η επείγουσα ανάγκη για ελεύθερη ροή αγαθών όπως μασκών, ιατρικού εξοπλισμού και τροφίμων σε όλη την ΕΕ.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, δήλωσε σχετικά: «Η έξαρση του κορονοϊού κατέστησε απολύτως σαφές ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτόν τον ιό. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει από κοινού επιδεικνύοντας αλληλεγγύη. Οι περιορισμοί θέτουν σε κίνδυνο την αλληλεγγύη και εμποδίζουν τη μεταφορά βασικών αγαθών σε όσους τα έχουν ανάγκη. Η ενιαία αγορά είναι η ραχοκοκαλιά της κοινής μας αντίδρασης. Απαιτείται αποφασιστική δράση για την άρση τυχόν περιορισμών που την υπονομεύουν». 

Περισσότερα: Κορονοϊός: Η Επιτροπή ξεκινάει τις...

Κορονοϊός: Η ΕΕ εντείνει τη συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας για την καταπολέμηση του ιού

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συντονίσουν ακόμη πιο στενά τις δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν στις 7 Απριλίου 2020, οι Υπουργοί Έρευνας της ΕΕ υποστήριξαν το σχέδιο δράσης «ERAvsCorona» που προέκυψε μέσα από συζητήσεις μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής και των εθνικών υπουργείων.

Η κ. Μαρίγια  Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Η έρευνα και η καινοτομία μάς δίνουν ελπίδα αλλά και τις επιστημονικές γνώσεις που χρειαζόμαστε για να καταπολεμήσουμε τον κορονοϊό. Πρέπει να συνεργαστούμε ακόμη στενότερα εντός και εκτός ΕΕ ώστε η δράση μας να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο. Χαιρετίζω θερμά τη στήριξη που προσέφεραν οι υπουργοί στις πρώτες άμεσες δράσεις «ERAvsCorona». Οι δράσεις αυτές αποτελούν εξαιρετική βάση για τον συντονισμό, την ανταλλαγή πληροφοριών και ερευνητικών δεδομένων και τη χρηματοδότηση δράσεων προτεραιότητας. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας είμαστε πιο δυνατοί στη μάχη κατά του ιού».

Περισσότερα: Κορονοϊός: Η ΕΕ εντείνει τη συνεργασία...

Κρατικές ενισχύσεις: η Επιτροπή εγκρίνει ελληνικό καθεστώς ύψους 1,2 δισ. EUR για την παροχή επιχορηγήσεων σε ΜΜΕ με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορονοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων ύψους 1,2 δισ. EUR για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της έξαρσης του κορονοϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020 και τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε τα εξής: «Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την έξαρση του κορονοϊού. Αυτό το ελληνικό καθεστώς ύψους 1,2 δισ. EUR θα καταστήσει δυνατή την παροχή άμεσων επιχορηγήσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ΜΜΕ θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, και θα τις βοηθήσει να ανακάμψουν στη συνέχεια. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της έξαρσης της νόσου σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.»

Τα ελληνικά μέτρα στήριξης

Μετά την έγκριση του ελληνικού μέτρου παροχής εγγυήσεων ύψους 2 δισ. EUR στις 3 Απριλίου 2020 και ενός δεύτερου καθεστώτος, στις 7 Απριλίου 2020, για την παροχή επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 1 δισ. EUR με σκοπό τη στήριξη εταιρειών που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού, η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου, ένα καθεστώς στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού. Η στήριξη έχει τη μορφή επιχορηγήσεων και το καθεστώς έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 1,2 δισ. EUR.

περισσότερα : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/ip_20_624/IP_20_624_EL.pdf