slogan

Νέα - Δελτία Τύπου

Η Επιτροπή ενισχύει τα εργαλεία για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ευρώπης στο διεθνές εμπόριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόταση που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσει τα εμπορικά συμφέροντά της παρά την παράλυση του πολυμερούς συστήματος επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Για να αυξηθεί περαιτέρω η εστίαση στη συμμόρφωση και την επιβολή των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ, η Επιτροπή δημιούργησε σήμερα τη θέση του επικεφαλής για την επιβολή των εμπορικών συμφωνιών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο συνεπάγεται αποτελεσματική υπεροχή της ΕΕ στο παγκόσμιο εμπόριο και κατάλληλες εξουσίες για την εξασφάλιση του σεβασμού των διεθνών εμπορικών κανόνων. Για τον λόγο αυτό, ξεκινώ τη θητεία μου αναλαμβάνοντας ταχεία δράση για την ενίσχυση της εμπορικής μας εργαλειοθήκης. Οι σημερινές προτάσεις θα μας βοηθήσουν να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας σε αυτούς τους ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς για το διεθνές εμπόριο. Δεδομένου ότι διακυβεύονται πολλές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, η ΕΕ πρέπει να διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να διασφαλίζει ότι οι εταίροι μας τηρούν τις δεσμεύσεις τους· αυτό ακριβώς επιδιώκει η παρούσα πρόταση.»

περισσότερα : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/ip_19_6748/IP_19_6748_EL.pdf

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία καθορίζει πως η Ευρώπη θα γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, για να τονώσει την οικονομία, να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής, να μεριμνήσει για τη φύση χωρίς να αφήνει κανέναν στο περιθώριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία — έναν οδικό χάρτη για να καταστεί η οικονομία της ΕΕ βιώσιμη, ο οποίος μετατρέπει τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες σε όλους τους τομείς πολιτικής και εξασφαλίζει μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση.

Η πρόεδρος κ. δήλωσε: Δείχνει πώς να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και εργασίας, παραγωγής και κατανάλωσης ώστε να ζούμε πιο υγιεινά και να καταστήσουμε τις επιχειρήσεις μας καινοτόμες. Θα κάνουμε την πρώτη κίνηση και θα κινηθούμε γρήγορα, ώστε να βοηθήσουμε την οικονομία μας να κατακτήσει ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε για χάρη του πλανήτη και της ζωής πάνω σε αυτόν — για χάρη της φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης, της βιοποικιλότητας, των δασών και των θαλασσών μας. Δείχνοντας στον υπόλοιπο κόσμο πώς μπορεί να είναι κανείς βιώσιμος και ανταγωνιστικός, μπορούμε να πείσουμε και άλλες χώρες να μας ακολουθήσουν.»

περισσότερα : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/ip_19_6691/IP_19_6691_EL.pdf

Η ΕΕ στηρίζει με 600 εκατομμύρια ευρώ τους κορυφαίους ερευνητές της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους 301 κορυφαίους επιστήμονες και πανεπιστημιακούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, που κέρδισαν τον πρόσφατο διαγωνισμό για επιχορηγήσεις εδραίωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας. Οι νικητές θα λάβουν συνολικά 600 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας Ορίζοντας 2020, για να στελεχώσουν τις ομάδες τους και να εκπονήσουν εποικοδομητικά ερευνητικά έργα.

O Γιώργος Χαμηλός, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, που επελέγη για χρηματοδότηση, θα λάβει 2 εκ. ευρώ για 5 έτη, προκειμένου να μελετήσει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς ρύθμισης του σιδήρου στα φαγοκύτταρα των ιστών (μακροφάγα) και τον ρόλο τους στην προστασία έναντι λοιμώξεων από μύκητες.

Η κα. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος αρμόδια για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, δήλωσε: «Οι γνώσεις που θα αποκομίσουμε από αυτά τα νέα έργα θα μας δώσουν τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε πιο θεμελιώδες επίπεδο και μπορούν να μας προσφέρουν νέες ανακαλύψεις και καινοτομίες που ούτε καν φανταζόμαστε. Οι επενδύσεις της ΕΕ στην έρευνα αιχμής αποτελούν επένδυση στο μέλλον μας, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό του προγράμματος "Ορίζων Ευρώπη" για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό. Η διάθεση μεγαλύτερης χρηματοδότησης στην έρευνα θα μας επιτρέψει επίσης να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες παντού στην ΕΕ — η αριστεία δεν θα πρέπει να αποτελεί ζήτημα γεωγραφίας.»

Ορισμένοι από τους τομείς που θα διερευνήσουν και πάνω στους οποίους θα εργαστούν ερευνητές από ολόκληρη την Ευρώπη, χάρη σε αυτή τη νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των πρόσθετων ουσιών στα τρόφιμα, καθώς και ο αντίκτυπος των επιγραμμικών εργαλείων στην πολιτική στήριξη και στη δημοκρατία.

Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στο σχετικό δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.

περισσότερα : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/mex_19_6732/MEX_19_6732_EN.pdf

Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 10 Δεκεμβρίου 2019

Γιορτάζουμε φέτος την 10η επέτειο του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και την 30ή επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού. Τα δικαιώματα αυτά εξακολουθούν ωστόσο να δέχονται επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Ειδικότερα, τα παιδιά και οι νέοι παραμένουν τα κύρια θύματα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξαναγκάζονται σε αναζήτηση καταφυγίου, στρατολογούνται, υποχρεώνονται σε παιδική εργασία ή χωρίζονται από τις οικογένειές τους ενάντια στη θέλησή τους.

Σε πολλά μέρη του κόσμου, οι πολίτες κινητοποιούνται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βγαίνουν στους δρόμους για να απαιτήσουν σεβασμό των δικαιωμάτων τους: ατομικών πολιτικών, οικονομικών κοινωνικών και πολιτιστικών. Οι νέοι ειδικότερα υπερασπίζονται ολοένα και πιο δραστήρια τα δικαιώματα και το μέλλον τους.

Σε αυτό το μεταβαλλόμενο παγκόσμιο τοπίο, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του πολυμερούς συστήματος. Είναι ο στυλοβάτης της προαγωγής και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει τη μακροχρόνια δέσμευσή της, με έμφαση σε νέα ζητήματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη ή η κλιματική αλλαγή.

Περισσότερα: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου, εξ...