Ενόψει της 6ης Φεβρουαρίου 2019, παγκόσμιας ημέρας μηδενικής ανοχής στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων , η Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας/Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση, ο Νέβεν Μίμιτσα, επίτροπος αρμόδιος για τη διεθνή συνεργασία και ανάπτυξη και η Βιέρα Γιούροβα, επίτροπος αρμόδια για τη δικαιοσύνη, τους καταναλωτές και την ισότητα των φύλων, επανέλαβαν την ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ για την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Κάθε κορίτσι και κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να ζει χωρίς βία και πόνο. Ωστόσο, πάνω από 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια στον κόσμο έχουν αναγκαστεί να υποστούν την επώδυνη και τραυματική πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων· μεταξύ αυτών, 500 000 ζουν στην Ευρώπη. Εκατομμύρια άλλα κορίτσια κινδυνεύουν να υποστούν ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων: 68 εκατομμύρια κορίτσια σε 25 χώρες έως το 2030.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνιστά σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της σωματικής ακεραιότητας των γυναικών.Πρόκειται για πρακτική που ισοδυναμεί με βασανιστήρια και ταπεινωτική μεταχείριση και που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Με βάση κανένα έθιμο, παράδοση, πολιτισμό ή θρησκεία.

περισσότερα : http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-19-810_el.pdf