Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει νέα στήριξη της ΕΕ για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας στη διάσκεψη χορηγών για το Παγκόσμιο Ταμείο, της οποίας θα προεδρεύει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Φρανς Τίμερμανς θα συμμετάσχει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης των ηγετών για την κλιματική δράση, την οποία συγκαλέσαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες και η αιγυπτιακή προεδρία της COP27. Θα παραστεί επίσης στην εκδήλωση του Cambridge Institute for Sustainability Leadership σχετικά με τις επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας, στην εκδήλωση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Έγκαιρης Προειδοποίησης των Ηνωμένων Εθνών για την Υλοποίηση της Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, την οποία διοργανώνει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, και το απόγευμα θα εκφωνήσει ομιλία στο Φόρουμ Κλιματικών Πρωταθλητών Bloomberg, τονίζοντας ότι η προσεχής COP27 στην Αίγυπτο πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν πέρυσι στο σύμφωνο της Γλασκώβης για το κλίμα. 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ θα αναλάβει επισήμως τη συμπροεδρία του Παγκόσμιου Φόρουμ κατά της Τρομοκρατίας εξ ονόματος της ΕΕ στη 12η σύνοδο ολομέλειας των υπουργών. Στη συνέχεια, θα συμμετάσχει σε παράλληλη εκδήλωση σε επίπεδο υπουργών σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία των μη στρατιωτικών πυρηνικών εγκαταστάσεων σε ένοπλες συγκρούσεις, την οποία διοργανώνει η Γαλλία. Θα εκπροσωπήσει επίσης την ΕΕ στην υπουργική σύνοδο με θέμα «Διεθνής κινητοποίηση για την ανάπτυξη και την ασφάλεια στις χώρες του Σαχέλ και του Κόλπου της Γουινέας», την οποία διοργανώνουν η Γαλλία και η Γουινέα Μπισάου. Το βράδυ, θα παραστεί σε δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών της G7.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς θα συνδιοργανώσει, από κοινού με το Βέλγιο και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, παράλληλη εκδήλωση υψηλού επιπέδου με θέμα «Διασφάλιση της λογοδοσίας όσον αφορά τη σεξουαλική βία και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», η οποία θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της δράσης για την πρόληψη της σεξουαλικής και της έμφυλης βίας στο πλαίσιο συγκρούσεων, και για τη διασφάλιση της προστασίας των επιζώντων και της λογοδοσίας των δραστών. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ. Στη συνέχεια, θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη στρογγυλή τράπεζα που διοργανώνει ο Νίγηρας για τη διασφάλιση της επιτυχούς σχολικής φοίτησης των κοριτσιών.

Η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν θα συμμετάσχει σε παράλληλη εκδήλωση για την πρόσβαση σε λιπάσματα στην Αφρική, την οποία διοργανώνει η Γαλλία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι εκπρόσωποι της ΕΕ θα πραγματοποιούν διάφορες διμερείς συναντήσεις. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα επιμέρους θεματολόγια τους είναι διαθέσιμες στους ιστοτόπους τους.

Χθες, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χορηγών «Αντίστροφη μέτρηση για την COP15: Εκδήλωση-ορόσημο των ηγετών για έναν κόσμο θετικό προς τη φύση», η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Φρανς Τίμερμανς επανέλαβαν τόσο τη δέσμευση της ΕΕ να διπλασιάσει τη χρηματοδότηση για τη βιοποικιλότητα, όσο και τη φιλοδοξία να σταματήσει και να αντιστραφεί η απώλεια βιοποικιλότητας στη διάσκεψη COP15 για τη βιοποικιλότητα που θα πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος στο Μοντρεάλ. Οι παρατηρήσεις τους είναι διαθέσιμες εδώ και εδώ.

Το βράδυ, το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates απένειμε στην Πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν το βραβείο «Goalkeepers Global Goal 2022». Διαβάστε εδώ την ομιλία της Προέδρου. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ συγκάλεσε τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων σε συζήτηση σχετικά με τις παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

Το απόγευμα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ ανακοίνωσε νέα χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ ύψους 18 εκατ. ευρώ στο Παγκόσμιο Ταμείο για την κινητοποίηση και την αντοχή των τοπικών κοινοτήτων, με την οποία η ΕΕ καθίσταται ο μεγαλύτερος δωρητής του. Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του εδώ. Στη συνέχεια, ο Ύπατος Εκπρόσωπος προήδρευσε από κοινού με τον Πρίγκηπα Φαϊσάλ της Σαουδικής Αραβίας σε υπουργική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, όπου συζητήθηκαν η ειρήνη και η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, 20 χρόνια μετά την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία. 

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_22_5704/MEX_22_5704_EN.pdf