Η Επιτροπή δημοσίευσε τα πορίσματα της μελέτης «Η άνοδος του αντισημιτισμού στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας», την οποία εκπόνησε το Institute for Strategic Dialogue (ISD) και στην οποία αναλύεται διαδικτυακό περιεχόμενο στα γαλλικά και τα γερμανικά.

Από τη σύγκριση των δύο πρώτων μηνών του 2020 με τους πρώτους δύο μήνες του 2021, προκύπτει ότι το αντισημιτικό περιεχόμενο στο Twitter, το Facebook και το Telegram επταπλασιάστηκε στα γαλλικά και δεκατριπλασιάστηκε στα γερμανικά. Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 ως τις 8 Μαρτίου του 2021, το αντισημιτικό περιεχόμενο στα γαλλικά συγκέντρωσε πάνω από μισό εκατομμύριο likes, σχόλια και κοινοποιήσεις στο Facebook. Στο Twitter, το αντισημιτικό περιεχόμενο στα γαλλικά συγκέντρωσε πάνω από τρία εκατομμύρια retweet και likes. Κατά την ίδια περίοδο, στο Telegram προβλήθηκε πάνω από δύο δισ. φορές αντισημιτικό περιεχόμενο στα γερμανικά. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης διάδοση του περιεχομένου «γκρίζας ζώνης», το οποίο ενδεχομένως δεν παραβαίνει τον νόμο για τη ρητορική μίσους ή την άρνηση του Ολοκαυτώματος στη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά παρ’ όλα αυτά, μπορεί να είναι επιβλαβές.

Η μελέτη δημοσιεύεται επ’ ευκαιρία της 5ης ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αντισημιτισμό, στη διάρκεια της οποίας ο Αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς θα διατυπώσει βασικές παρατηρήσεις και θα έχει μια ανοικτή συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_21_2843/MEX_21_2843_EN.pdf

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο της Επιτροπής για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού είναι διαθέσιμες εδώ : https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/combatting-discrimination/racism-and-xenophobia/combating-antisemitism/monitoring-antisemitism_en