Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δρομολόγησαν σήμερα δέσμη δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ που απευθύνεται ειδικά σε νέους γεωργούς. Το 2017, ποσοστό 27 % των αιτήσεων δανειοδότησης που υποβλήθηκαν σε τράπεζες από νέους γεωργούς της ΕΕ απορρίφθηκε, σε σύγκριση με ποσοστό απορρίψεων μόλις 9 % όσον αφορά τις αιτήσεις από λοιπές εκμεταλλεύσεις.

Η εν λόγω δέσμη ύψους 1 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε σήμερα από τον αρμόδιο για τη γεωργία επίτροπο κ. Φιλ Χόγκαν και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ κ. Άντριου ΜακΝτάουελ αποσκοπεί στην αύξηση της πρόσβασης των γεωργών της ΕΕ, ιδίως των νέων, σε χρηματοδότηση.

Ο αρμόδιος για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης επίτροπος, κ. Φιλ Χόγκαν, δήλωσε τα εξής: «Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας και συχνά αποτελεί εμπόδιο για τους νέους που επιθυμούν να γίνουν γεωργοί. Δεδομένου ότι το 11 % των Ευρωπαίων γεωργών είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών, η στήριξη των νέων γεωργών στον τομέα αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κοινή γεωργική πολιτική για την περίοδο μετά το 2020. Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι αυτή η νέα κοινή πρωτοβουλία είναι επιχειρησιακά έτοιμη.»

περισσότερα : http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-2294_el.pdf