Οι εισαγωγές σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 112 % την τρέχουσα περίοδο εμπορίας (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2018), σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Με μερίδιο 75 % των εισαγωγών σπόρων σόγιας στην ΕΕ, οι ΗΠΑ παραμένουν ο πρώτος προμηθευτής της Ευρώπης.

Αντιστρόφως, η Ευρώπη παραμένει ο κύριος προορισμός των εξαγωγών σπόρων σόγιας των ΗΠΑ (28 %), με μεγάλη διαφορά από την Αργεντινή (10 %) και το Μεξικό (9 %).

Το γεγονός αυτό αποτελεί μέρος της εφαρμογής της κοινής δήλωσης που συμφωνήθηκε μεταξύ των προέδρων Γιούνκερ και Τραμπ τον Ιούλιο του 2018. Στην κοινή δήλωση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αυξήσουν το εμπόριο σε διάφορους τομείς και προϊόντα, ιδίως στους σπόρους σόγιας. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τακτικά πλέον στοιχεία σχετικά με τις εισαγωγές της ΕΕ.

Οι πρόσφατες αυτές σημαντικές εξελίξεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 συμβάλλουν στην παγίωση της ηγετικής θέσης των ΗΠΑ ως προμηθευτή σπόρων σόγιας στην ΕΕ για όλο το ημερολογιακό έτος, πολύ μπροστά από τη Βραζιλία, που ήταν παραδοσιακά ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης. Το 2018 (από τον Ιανουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο), το 50 % των εισαγωγών της Ευρώπης προήλθε από τις ΗΠΑ και το 36 % από τη Βραζιλία (37 % το 2017).

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, ύστερα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δρομολογήσει τη διαδικασία για την έγκριση της χρήσης σπόρων σόγιας των ΗΠΑ για βιοκαύσιμα.

περισσότερα : http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-161_el.pdf