Ελλάδα

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020 τα μεσάνυχτα (ώρα Βρυξελλών). Δεν θα αποτελεί πλέον κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ εκφράζει μεν την απογοήτευση της, αλλά σέβεται την εν λόγω απόφαση.

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγαν εντατικές διαπραγματεύσεις για να συμφωνήσουν σχετικά με τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και να δημιουργήσουν ασφάλεια δικαίου, μόλις το δίκαιο της ΕΕ παύσει να ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο. Καθ' όλη τη διάρκεια των εν λόγω διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διασφάλισε μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς και με τακτικές διαβουλεύσεις των 27 κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και με διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια. Συμπληρωματικές παρατηρήσεις συμβουλευτικών οργάνων της ΕΕ και ενδιαφερόμενων μερών βοήθησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συγκεντρώσει στοιχεία κατά τη διαδικασία. Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, διασφαλίστηκε πρωτοφανής διαφάνεια, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο στον ιστότοπό της.

Καρπός των διαπραγματεύσεων είναι η συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας. Η συμφωνία υπογράφηκε επισήμως σήμερα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Σαρλ Μισέλ, και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο πρωθυπουργός κ. Μπόρις Τζόνσον θα υπογράψει τη συμφωνία σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για ένα από τα τελευταία στάδια της διαδικασίας κύρωσης της συμφωνίας αποχώρησης, η οποία θα ολοκληρωθεί από το Συμβούλιο στις 30 Ιανουαρίου, μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 29 Ιανουαρίου.

Περισσότερα : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/qanda_20_104/QANDA_20_104_EL.pdf

Διεύθυνση
Ζώη Καπλάνη 10,
454 44 Ιωάννινα
Τηλ.
+30 2651 607231
Mail
info@europedirect.gr
Web
www.europedirect.gr